Ur en "hundtränares" synvinkel

Jag arbetar både som instruktör och hundproblemutredare och med kontinuerliga kursstarter träffar jag på många trevliga hundägare och hundägare som har problem och vill få vardagen att fungera bättre med sin hund. Väldigt många har tittat på hundprogram i TV. Och för många blir TV en sanning. Nästan en fjärdedel av de som kommer till kursen har höga tydliga ”tschh” ljud för sig. Och kanske de får mer uppmärksamhet av hunden. Kanske inte. En del hundar vet att det följer obehag efter ljudet och stannar av i sitt beteende. En del hundar sjunker ihop och blir rädda, just för att de lärt sig att snart följer ett obehag. Ändå är det ljudet det minst bekymmersamma som lärs ut av TV.

Många hänger upp sin hund i kopplet för att få slut på beteendet hunden utför, kanske vid möte med andra hundar. För det har sett att det fungerar på TV. Andra gör alfa-rullningar på hunden, för de har de sett på TV. Och nästan allt detta har orsakat dem mer problem med hundar som nu tappat tilltro till andra hundar, till andra människor och tyvärr också till sina ägare. Ändå vill de bara väl. De vill få en fungerande vardag.

För tyvärr tar inte dessa TV program upp att det finns en orsak. Och att det är lättare att utreda orsaken och på så sätt veta hur man går till väga med rätt träning istället. Det finns så många ”metoder” vi kan använda oss av som är snälla mot både hunden och oss själva. För när dessa hundägare börjar om och baserar sin träning på tillit och förhandlingar, dvs. respekt, så mår ju inte minst hundägaren lika dåligt av de har behandlat sin hund illa kanske under en lång period. Och många av dem mår dåligt redan av att tro att de behöver använda metoder som går ut på att det ska vara obehagligt och göra ont. Varje dag möter jag ledsna människor som frågar om det verkligen ska vara såhär.

Väldigt sällan träffar jag på människor som tycker att metoderna är ok. Men eftersom de visas på TV så tror de däremot att det är så det ska gå till. Och dessa hårda tag skapar bara osäkra hundar.

Om hunden är sjuk eller har ont, är det verkligen bra tillfälle att lägga in någon som helst träning? Beror beteendet på rädsla? Hur ska du få den hunden trygg och orädd med de metoder som visas på TV? Jag är helt säker på att det inte fungerar genom att man håller upp hundens svans vilket visades i ett TV program med Cecar Millan.

För mig är det svårt att förstå att en förespråkare av dessa metoder ska framträda på MyDog. Eller ha egna shower. Speciellt när det är så många kunniga och experter som kan påvisa att metoderna inte hjälper och att hundarna efter en period faktiskt kan bli värre.

Nej, svensk TV måste ta sitt ansvar. För många människor är TV en sanning, en sanning som får dem själva att må dåligt av den anledningen att man egentligen inte vill använda sig av dessa metoder, men luras att tro att hundar är hårdhudade djur som bara ska ta över i familjen och bör hållas på sin plats när de egentligen är de som ständigt försöker ställa allt till rätta.

Hundar berör så många så det är hög tid att sluta visa gamla förlegade metoder och istället ta fram en bra och positiv träning även i TV rutan! För det är inte bara hundarna som far illa av dessa metoder, mattar & hussar är minst lika ledsna över att det ska vara på det sättet.

Pirkko Andersson
Hndinstruktör & hundproblemutredare
Hundia
www.hundia.se
ur_en_hundtrnares_synvinkel.pdf
File Size: 108 kb
File Type: pdf
Download File