Psykisk og fysisk mishandling af hunde i TV2

af hundepsykolog Irene Liliequist:  

TV2 kører for tiden en programserie om Cesar Millan, en amerikansk "hundehvisker". Cesar M. omtaler sig selv som værende født med en gave, som han gerne deler ud af.
I programomtalen beskrives Cesar Millans som en af verdens travleste og bedste hundetrænere, og dette burde sikre en god kvalitet og viden om hundeadfærd afspejlet i hans adfærdsmodifikation.

Desværre ser virkeligheden noget anderledes ud!
Indtil videre har vi udelukkende set ren symptombehandling udført med kold kynisme og for længst forældede træningsmetoder, som end ikke skeler til den viden om normaladfærd man som minimum bør have, før man begiver sig ud i at træne hunde, endsige adfærdsbehandle.
Cesar M. kender enten intet til "hundesprog" eller også gør han og er ligeglad, skal bare have gennemført sin afretning. For det er det vi ser, AFRETNING.
 
Hug en hæl og klip en tå, hvis skoen ikke passer!
Vi har, blandt andet, set meget angste hunde blive presset og straffet. I programmet kaldes dette for "disciplinering" og Cesar gentager flere gange at disciplin skal komme før kærlighed.

Denne holdning er forældet, og etologer og andre hundeeksperter har de senest tiår fået bibragt instruktører og hundeejere så meget viden om adfærd, at man med bare mindstemålet af viden om emnet ved, at en naturlig ulve/hundeflok fungerer uden tyranni og "disciplin", men fungerer i kraft af respekt for og tillid til forældredyrenes evner som lederfigurer.
Ingen sund hund, som ikke bliver presset, vil udøve disse grænseoverskridende "disciplineringer", som vi ser anvendt i TV2 programmet, overfor en anden hund.

Videnskabeligt er det bevist, at straf ikke har en længerevarende ændring på adfærd. Hvis straffen ("disciplineringen") skal have længere tids effekt, skal den gentages på daglig basis.
Det vil, i de tilfælde vi har set på TV2 betyde, at hundenes ejer skal anvende betydelige ryk i hundens halsbånd/grime og endvidere benytte de spark mod hundes bagdel vi så i sidste udsendelse, hver gang hunden skal gå tur.

Cesar Millan påstår, at disse spark kun tjener det formål at bryde hunden i den uønskede adfærd. Nuvel. Der findes et hav af positivt virkende metoder hundeejeren kan bryde situationen med, hvorfor så overhovedet anvende disse brutale og kolde metoder?

Efter min opfattelse kan det kun være fordi det giver Cesar Millan et "løft", hans selvværd vokser, fordi han opnår et tilsyneladende ønsket resultat. "Tilsyneladende" fordi det uøvede øje, eller det kolde hjerte, ikke ser de mængder af konfliktdæmpende signaler hundene viser under "træningen".

Og det er hundene, senere også deres ejere, som betaler prisen.
Hundene prøver desperat at stoppe overgrebene ved at sende disse signaler. De konfliktdæmpende signalers funktion er at aflade en intens, overspændt, situation så der ikke opstår slagsmål. Disse signaler er hunde eksperter i og brugt overfor andre hunde, som er for voldsomme, får signalerne den voldsomme hund til at nedtone sin adfærd, så den utrygge hund kan blive tryg igen.
Vel at mærke når den voldsomme hund er velfungerende og socialiseret korrekt.
Når dette ikke sker, bliver de langsigtede virkninger, at hunden som oplevede overgrebet bliver desperat, angst og i sidste ende enten hjælpeløs eller aggressiv.

Når Cesar Millan overser de dæmpende signaler hundene sender, bliver hans opførsel i hundenes øjne til overgreb. De opfatter ham som truende, og det er derfor vi ser en øjensynlig mærkbar effekt af hans "træning". Hundene tør ikke andet end at føje ham i situationen.

De metoder Cesar Millan anvender sig af vil på sigt skabe endnu flere problematiske hunde!
Dyrlægerne kan se frem til at skulle aflive endnu flere hunde pga. aggressivitet, skadestuepersonalet får overarbejde med at sy gennemtyggede hænder sammen og adfærdsbehandlerne skal i gang med det lange seje træk det er at genoprette hundens tillid til mennesker. Hvis muligt.

Og kiropraktorerne får fast arbejde med at rette hundenes nakker og rygge.
Vi er flere som har henvendt os til TV2’s programafdeling på dette link http://omtv2.tv2.dk/kontakt/kontakt.php og har klaget over programmet og med henvisning til læren om hundeadfærd argumenteret for at udsendelserne med Cesar Millan tages af programmet.
psykisk_og_fysisk_mishandling_af_hunde_i_tv2.pdf
File Size: 82 kb
File Type: pdf
Download File