Mode och trender inom hundvärlden

Vi svenskar är itutade sedan generationer tillbaka att Sverige är ett fantastiskt land. Faktiskt lite mer fantastiskt än andra länder! Sjukvård, jämlikhet, äldrevård djurskydd och mycket mer. Jag säger inte att det är sant, men det är många gånger så vi uppfattat det lilla, men stora landet Sverige. Därför är det märkligt att vi utan att blinka faller i farstun för tyska, engelska och amerikanska synsätt på hundträning och hundägande.

Vad är det som gör att MyDog väljer att ta hit Cesar Millan som kommer från ett land där stackel (halsband med piggar på insidan av halsbandet) och elhalsband är helt lagliga "hjälpmedel". Ett land där dessutom merparten av hundarna kastreras. Ett land där många hundar förvaras i burar och där daglig motion inte alls är någonting självklart för många hundägare. Hur påverkar det faktumet, Cesar Millan val av träningsmetoder? Hur kommer Cesar Millan synsätt påverka våra egna värderingar om djurhållning och hundträning i Sverige?

Vad är det som gör att många lyfter engelsmännen till skyarna när det gäller retireverträning? Varför sväljer så många att det är en nödvändighet för utvecklingen av en duglig jakthund att förvara hundarna i hundstall istället för att bo tillsammans med oss?

Det är just exakt det som många jägare hävdat, "hungriga hundar jagar bäst". Vi vet att det är skitsnack! Den enda anledningen är att det är praktiskt omöjligt att förvara så många hundar inomhus samtidigt.

IPO utgör ingen skillnad. Vi plockar inte bara in "nya" metoder utan vad värre är: Vi tar också in en syn på hundar såsom verktyg till oss människor. Det är en syn som många svenska hundorganisationer de senaste tjugo åren arbetat hårt för att den ska försvinna.

Det gör mig därför ledsen och bestört att se att Svenska kennelklubben, SBK, Agria, och Royal Canin samarbetar om att bjuda in Cesar Millan. Var tog dressyrpolicyn vägen?

Vi har arbetat hårt med att förändra attityder. Låt inte arbetet förstöras av inhyrda experter med helt andra grundläggande värderingar om djurhållning och träning

Eva Bodfäldt.
mode_och_trender_inom_hundvrlden.pdf
File Size: 103 kb
File Type: pdf
Download File